TWEEDE KEER ISRAËL

Haifa
Haifa

Ik was tot de tanden gewapend voor mijn tweede (na 20 jaar) reis naar Israël. Ik verheugde me op de roast bij de douane en de bokkige service van El Al. Dan kom je tenminste thuis met een mooi verhaal. Ja, als hufterigheid een kunstvorm was, dan waren de El Al-ondervragers Rembrandt.

Ik was gereed voor Grill Room Jeruzalem. Tevoren had ik nog even op Skytrax, de site met vliegreviews, gekeken voor wat vooroordeel bevestigende reviews. Dat zat wel snor. De stewardessen waren ‘ongelikt’. De service ‘louzy’. De vloot ‘oud en krakkemikkig’. Het entertainment ‘schraal’.

Er was zelfs een klant die voorstelde El Al in het Amerikaanse strafsysteem op te nemen als tuchtmaatregel: ‘Drie maanden voorwaardelijk en 1 x heen en weer vliegen van NY naar Tel Aviv met El Al’. Alleen het eten aan boord was net als twintig jaar geleden erg goed; bijna tot teleurstelling van menig reviewer. Het viel bitter tegen. Op Schiphol, helemaal achterin Hal 3, ben ik nog nooit zo keurig en kort ondervraagd.‘Heeft u uw koffer zelf ingepakt of bent u getrouwd?’ Joodse humor.

Tijdens de vlucht werd ik bijna overrompeld door de blik van de dienstdoende stewardess met haar Midden-Oosters geciseleerde ogen. ‘And you sir, what can I do for you?’Het eten was goed. Het dienblad werd snel weer opgehaald. Extra koffie voor meneer, het ging maar door. Of ik zat in The Truman Show en had niks door. Of ze meenden het.

In Israël zelf waren de mensen poeslief en ik werd vier keer ongevraagd geholpen. Ik kwam thuis zonder verhaal. Je kunt ook nergens meer op rekenen.

Verhalen die je misschien ook interesseren:

Harri's tips Verre reizen vliegen

ZANZIBAR bestaat echt

MIJN OUDE MOEDER GELOOFDE NIET DAT ZANZIBAR ECHT BESTOND. Net als Atlantis of K*tkrabberveen. Maar ZANZIBAR bestaat. Je vliegt er in 9,5 uur direct heen en het is een eiland (3 x Ibiza) met beenderwitte stranden… …aan saffierblauwe oceanen (brochuretaal, maar het klopt), oosterse mystiek, veel laaghangend fruit, geesten en spoken in Stone Town, de […]

Lees verder
Bali Harri's tips Verre reizen

WEERZIEN BALI: “En, heeft mister Harri zin in deze mooie dag?”

Hoe is het met Bali, het zelfbenoemde Eiland der Goden? En hoe is het met de ‘Bali bonk ban’ (Australisch voor het Balinese buitenechtelijke neukverbod)? Brandende vragen nam ik mee. Geldt de ‘Bali bonk ban’ (Australisch voor het Balinese buitenechtelijke neukverbod) straks ook voor toeristen? Hoe staat het met de tempelfiles? En wellicht belangrijker: KAN […]

Lees verder
vliegen
airlines Harri's tips Off the Beaten F*cking Path vliegen vliegschaamte

‘Ik vlieg maar ben van goede wil’

Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die niet ‘strategisch’ woonde Vraag iemand naar diens woonplaats en ongevraagd lepelt-ie alle strategische heerlijkheden van wonen in Winterswijk, Wateringen of Hongerige Wolf op. ‘Lekker rustig’ of juist ‘lekker druk’. ‘Dichtbij het strand’ of ‘maar tien minuutjes rijden van de hei, want wij haten het strand’. ‘Veel winkels om […]

Lees verder