BOLOGNA: ‘vette stad’

BOLOGNA IS MISSCHIEN DE ENIGE STAD TER WERELD WAAR JE ALLE SEIZOENEN PARAPLU EN/OF ZONNECRÈME IN JE HOTEL KUNT LATEN. De stad telt meer dan 40 kilometer aaneengesloten zuilengalerijen, wat de stad tot een uniek architectonisch erfgoed maakt. Bologna is minder voorspelbaar dan Rome, minder overlopen dan Venetië, minder gevaarlijk dan Genua en stukken minder saai van Milaan.

Stad van de bogen. Iemand is er eeuwen terug mee begonnen en de stad kon niet meer ophouden. Alles is hier gothic en theatraal en overdekt.
Logische bijnaam van Bologna: ‘de Portici’, stad van de portieken. De bonusbijnamen: “La Rossa” (“de rode stad”, wegens de vele rode bakstenen gebouwen en de kneiterlinkse geaardheid van de bevolking), “La Dotta” (“de geleerde”, want oudste universiteitsstad ter wereld) en “La Grassa” (“de vette”, want de stad heeft een hysterisch culinaire tik).


Meest opmerkelijke pleisterplaats: Bar Maurizio. On-italiaans ongastvrij, zo matig dat het weer bekoorlijk wordt. Drie op elkaar gedrukte blauwe lichtbakken vormen het woord B A R. Meer niet. ’s Avonds een zwevend baken in het dak van het portiek. Reviews: “Als je in een drukke ruimte rondgeduwd wilt worden en als afval behandeld wilt worden, terwijl je een droevige croissant eet met nauwelijks vulling erin, dan is dit de perfecte plek.”
“Chique retro-grunge sfeer.”
Bar Maurizio is een ongrijpbare plek waar we elke avond 1 biertje halen. Een rotbar, maar ónze rotbar. Hét contrast met de elders altijd hoffelijke horeca van Bologna. Overdag is Bar Maurizio een koffiebar vol jazz food en studenten met vijandig opgeslagen laptops. Om 13.00 uur oprotten, want dan is het heilige lunchtijd. Elke bijnaam van Bologna wordt hier waargemaakt.
Eind middag vullen jongeren en kordate buren het barretje en is tot sluitingstijd onder de buitenbogen geen tafeltje meer vrij. Biertje bestellen aan het barretje wordt een sport. Niet te moeilijk bestellen, kort houden, snel ja knikken (ze zitten niet te wachten op moeizaam Italiaans sprekende Hollandse boomer, en gewoon vertrekken met je verkeerde flesje BECK terwijl je IPA wilde.
Een plek om van te houden, niet om lang te blijven, Bologna is nog groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verhalen die je misschien ook interesseren:

vliegen
airlines Harri's tips Off the Beaten F*cking Path vliegen vliegschaamte

‘Ik vlieg maar ben van goede wil’

Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die niet ‘strategisch’ woonde Vraag iemand naar diens woonplaats en ongevraagd lepelt-ie alle strategische heerlijkheden van wonen in Winterswijk, Wateringen of Hongerige Wolf op. ‘Lekker rustig’ of juist ‘lekker druk’. ‘Dichtbij het strand’ of ‘maar tien minuutjes rijden van de hei, want wij haten het strand’. ‘Veel winkels om […]

Lees verder
reisjournalist
Hongkong Steden Verre reizen

Alle mensen willen Hongkong terug

Chinees tussen de Chinezen, dat gevoel WE WILDEN IN HONGKONG GEEN BRAVE HOTELKAMER maar liever een hoog appartement in een woud van priemende woontorens. Als het even kon met gemeenschappelijk dakterras vol draden en roestende airco’s. Alles voor de ervaring van je eigen was ophangen tegen het décor van een gore, geel-grijze Hongkong-hemel. Chinees tussen […]

Lees verder
Duitsland Film Steden

Görliwood, het Film Mekka van Duitsland

‘Görliwood: Jacky Chan hing hier aan de dakgoten van de Alstadt en Kate Winslet dronk koffie tussen de opnames voor The Reader’ Wat is het geheim van Görlitz? Waarom is een stadje aan de Duits-Poolse grens zo geliefd bij de internationale filmwereld? Filmster Jacky Chan hing hier aan de dakgoten voor Around the World in […]

Lees verder