ANTIBES: drop met haartonicum

Reizen is ontmoeten en ik vergeet nooit mijn Tom en Daisy Buchanan uit de Rue Saint-Esprit in Antibes.

Naar Antibes ga je niet meteen (vooroordelen: ‘toeristisch’, ‘alles draait om geld’, ‘vol Provence-penose’) en dat is dus dom. Want het mediterrane leven én Picasso schateren je hier tegemoet. Vanaf het station zuigen straten vol bougainvilles je het oude centrum in.Er is een Musée Picasso en een betere plek voor een museum is er niet. Het mediterrane licht maakt een feest van de keramieken en beroemde schilderijen als De Geit. Vanaf het grote terras zie je de Middellandse Zee door de ogen van Picasso: in geometrische motieven.

Uitzicht vanaf Picassomuseum.

Antibes heeft een bekoorlijk stadsstrandje vol mooie vrouwen en mannen. In het oude centrum zit, onder een stalen overhuiving, Le Marché Provençal. Die markt wordt einde middag zonder poeha een terrassenzee onder neonlicht.

Antibes blijft me het meest bij door de ontmoeting met Zachary en Trang in de Rue Saint-Esprit. Een wereldhoppend stel uit Florida en Australië die me door hun suïcidale levensdrift – vooral de vrouw – nog het meest deed denken aan Tom en Daisy Buchanan uit The Great Gatsby, de roman van F. Scott Fitzgerald uit 1925, volop verfilmd.

Trang rolde sushi op de stoep voor hun Airbnb.

‘Wat doen je hier? Eet mee.’

Trang: ‘Ik ben dol op Antibes. Elke ochtend stroop ik de markten af voor ingrediënten. En dan ga ik koken.’

Meestal veel te veel en dus zoekt Trang, die koken als een ernstige kunst beschouwt, altijd extra eters en drinkers. Ik eet ’s middags sushi bij Trang en Zachary en ’s avonds moet ik weer aanschuiven voor een Aziatisch-Franse schotel.

‘Je bent een lucky bastard’, zeg ik tegen Zachary, die gedwee knikt. Ze verdrinken me geroutineerd in emmers witte wijn, afgetopt met absint, een hallucinerend anijsdrankje dat smaakt naar drop met haartonicum. Van Gogh was er gek op.

Ik ontwaak ’s ochtends in de goot, op honderd passen van mijn hotel. De volgende dag zijn Zachary en Trang nergens meer te bekennen. Het is een stel dat overal een vrolijk spoor van ravage achterlaat, en weer verder trekt. Ik werd even ingeweven in een machtspel met liefde, drank en maitresses.

Antibes was geweldig, de nachten van elastiek.

 

Verhalen die je misschien ook interesseren:

alleenreizen cruise vrouwen Zeilen

CRUISEN MET EEN WEDUWE

Solo op cruise laat ik me graag een paar dagen als oudere zoon adopteren door weduwen uit Wisconsin of Alabama. Ze zijn prima bronnen voor je verhaal. Ze cruisen al decennia en kennen alle schepen en bestemmingen. Peggy uit Milwaukee zag eruit als een bejaarde filmster en wóónde bijna op een cruiseschip. Ze dronk genoeg […]

Lees verder
alcohol china cruise

CRUISE INCLUSIEF ALCOHOL

Ik deed afgelopen jaar twee kleine cruises en wierp een blik in de psyche van zuipende mannen. Op de eerste cruise was alles inclusief. Ook sterke drank, champagne en onbegrijpelijke cocktails. Elke avond dromden we samen in een barretje op het bovenste dek. Achteloos bestelden we drankjes: wijn, whisky of bier. We maakten er weinig […]

Lees verder
alleenreizen België Harri's tips vrouwen

ALLEENREIZENDE VROUWEN

TOP 10 STEDEN VOOR ALLEENREIZENDE VROUWEN en linksdragende natscheerders Ben je al alleen als vrouw dan moet je van het Belgische weekblad de Knack ook nog op Citytrip naar zaadloze steden als Ottowa, Malmö, Auckland, Helsinki, Oslo en Setubal. Als het nieuwsbrievenkanon moet vuren (meestal een keer of drie per week), zeg je tegen stagiaire […]

Lees verder