‘Ik vlieg maar ben van goede wil’

vliegen

Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die niet ‘strategisch’ woonde

Vraag iemand naar diens woonplaats en ongevraagd lepelt-ie alle strategische heerlijkheden van wonen in Winterswijk, Wateringen of Hongerige Wolf op. ‘Lekker rustig’ of juist ‘lekker druk’. ‘Dichtbij het strand’ of ‘maar tien minuutjes rijden van de hei, want wij haten het strand’. ‘Veel winkels om de hoek’ tot ‘hier is helemaal niks, precies waar we van houden’. Het klinkt een beetje als de louche makelaar, die mij een krappe portiekwoning op driehoog verkocht als ‘zwevend herenhuis’.

Het deed me denken aan het anderhalve coronajaar waarin we elkaar dagelijks wanhopig bevestigden hoe bijzonder en ongerept ons ‘eigen kikkerlandje’ wel niet was. Nederland als pijnstiller voor het reisverbod. Braaf draaide ik dagelijks mijn saaie ommetjes. Ik logeerde in kille Limburgse wijnvaten, IJsselmeerkotters en de woonwagen van Omke Siebren.

Kooiduiken met witte haaien

Ik deed mijn best te geloven dat ik nooit meer wilde vliegen. Ja, zelfs een roofdier kan even op dieet gaan. Tot ik bij de derde keer Terschelling in één jaar het einde van mijn psychologische turbo-wasstraat bereikte. Ik kreeg visioenen van roadtrips door Arizona, raften in de Zambezi rivier en kooiduiken met witte haaien. Er waren dagen dat ik naakt en over gebroken glas naar Schiphol had willen kruipen.

Ik vlieg weer maar ben van goede wil. Ik bid elke dag dat Elon Musk en Jeff Bezos hun witte fallusraketten in horizontale stand brengen en transformeren in een uitgebreid netwerk van kogeltreinen, die ons liefdevol over bergen en oceanen naar New York, IJsland en Sicilië dragen, liefst in luttele uren, voor de prijs van een Ryanair-ticket.

Duurzaam Jong Thuis zegt tegen me: ‘Het stelt nog niet veel voor pa, maar het gaat beslist de goede kant op, je zit op een kantelpunt in je reiscarrière. Hou vol.”

Verhalen die je misschien ook interesseren:

Harri's tips Verre reizen vliegen

ZANZIBAR bestaat echt

MIJN OUDE MOEDER GELOOFDE NIET DAT ZANZIBAR ECHT BESTOND. Net als Atlantis of K*tkrabberveen. Maar ZANZIBAR bestaat. Je vliegt er in 9,5 uur direct heen en het is een eiland (3 x Ibiza) met beenderwitte stranden… …aan saffierblauwe oceanen (brochuretaal, maar het klopt), oosterse mystiek, veel laaghangend fruit, geesten en spoken in Stone Town, de […]

Lees verder
Bali Harri's tips Verre reizen

WEERZIEN BALI: “En, heeft mister Harri zin in deze mooie dag?”

Hoe is het met Bali, het zelfbenoemde Eiland der Goden? En hoe is het met de ‘Bali bonk ban’ (Australisch voor het Balinese buitenechtelijke neukverbod)? Brandende vragen nam ik mee. Geldt de ‘Bali bonk ban’ (Australisch voor het Balinese buitenechtelijke neukverbod) straks ook voor toeristen? Hoe staat het met de tempelfiles? En wellicht belangrijker: KAN […]

Lees verder
Autohuur Cuba Harri's tips

SCHAAMTELOOS AUTOHUREN

Met zorgvuldig ticket kiezen en vliegen ben je er nog niet. In de steeple chase van de moderne vakantie wacht na de douane een volgende hindernis: de autoverhuurder. Schaamteloze autoverhuurders zitten klaar om een ouderwets vakantiegenoegen– ‘Jippie, en nu nog even ons vakantieautootje afhalen!’ – te bederven. Heb je net je zenuwen voor Het Nieuwe […]

Lees verder