JAMAICA: ‘Yah man, moet je doen’

Jamaica is het eiland dat iedereen kent, maar waar weinigen ooit kwamen.

Op het moment dat je besluit te gaan, worden vele sluimerende deeltjes ‘Jamaica’ in je hersenpan actief. Je weet veel meer van Jamaica dan je denkt. Het reggae-ritme ligt al decennia verankerd in je hersenstam. Bob Marley, Shaggy, Grace Jones en Jimmy Cliff, je groeide er wellicht meer MEE op.  Het beroemde Don’t look back-filmpje met Peter Tosh met Mick Jagger, je was niet van de buis te slaan. De snelste sprinter ter wereld is een trotse Jamaicaan: Usain Bolt. Je was samen met de halve wereld vertederd door het Olympische Jamaica-bobsleeteam. Roger Moore liep in Live And Let Die op Jamaica als James Bond over de ruggen van krokodillen. En Ursula Andress rees als Honey Ryder, de Jamaicaanse schelpenduikster, uit zee op in Bond’s Dr. No. Dan kennen we nog de rastafari, de Jamaica-rum en– voor de Ajax-fans – Three Little Birds, het alternatieve clublied van Ajax.

Twee weken voor mijn vertrek begon ik een reggae playlist. De dagen daarna sloeg mijn hart een continue vierkwartsritme, met de afterbeat op de tweede en de vierde tel. Ik liep in reggae-cadans door de Haagse binnenstad. Ik was er klaar voor. LEES VERDER TRIPTALK.NL.