BOEDAPEST. KONINGIN VAN DE DONAU

P1740270

BOEDAPEST IS DE ‘KONINGIN VAN DE DONAU’. Wandel of fiets door de stadsdelen ‘Buda’ en ‘Pest’, langs paleizen, musea, badhuizen en de swingende joodse wijk met de spectaculaire ‘ruïne’-bars.

Gids András Vereckei (3)Onze hipstergids kwam aan met een zelfgebouwde retehippe fiets waarvan hij de handvatten had verwijderd, omdat hij die lelijk vond. Maar nu had hij de hele tijd koude handen. Fietsen is booming in Boedapest. Er zijn 12 x zoveel veel fietspaden als tien jaar terug.Boedapest is een melting pot. Binnen een uur zagen we een Rabbischool met Koshere slager, gebouwen in joodse en/of oriëntaals moorse stijl, gebouwd va 1850. In Jewish Quarter ofwel  Elizabeth Town, vind je de ‘Ruïne-cafés’. Die zijn helemaal top in Boedapest. Vervallen gebouwen en pleinen zijn omgetoverd tot ruige biercafés, retro-restaurants en swingende wijnbars. Szimpla Kertmon is de moeder van alle ruïnebars: jong en oud komen hier ’s avonds samen. In de straten rijden nog deTrabantjes.

operagebouw (2)FILMSTAD BOEDAPEST: Vaak denk je: hè, ben ik hier niet eerder geweest? Dat komt door de vele films die in Boedapest zijn opgenomen. The Grand Budapest Hotel is gebaseerd op het gigantische Hotel Gellért, in stadsdeel Buda. En Boedapest speelde voor Peking in The Martian, voor Moskou in A Good Day to Die Hard en voor Londen in Being Julia.’

Wat moet je doen in Boedapest?

klezmerband in restaurant spinozaNaar een diner met een klezmer-band: snelle Jiddische (bruilofts)muziek met viool, klarinet en accordeon, elke vrijdag in restaurant Spinoza in de joodse wijk.

P1740383

Uitgaan in Pest en voor het Burchtpaleis met museum en het mooiste uitzicht op de romantische Donau (klim naar het museumkoepeltje!) ga je naar de heuvels van Buda.

RAW bewerkt-37Stap in de oudste metrolijn (1896) van het Europese continent. Lijn M1 (de ‘Millenniumondergrondse’) is een beleving, met zijn vertederende houten kassahuisjes.

Chillen in 360 Bar, rooftapbar met magnifiek uitzicht op de Sint Stephanusbasiliek (bizarre attractie: de hand van koning Stephanus) en de 19de-eeuwse Andrássy út-boulevard.

ETEN:

Het beste gebak van Boedapest vind je in Auguszt Törtenet (sinds 1870) aan de Kossuth Lajos (2)Het beste gebak van Boedapest vind je in Auguszt Törtenet (sinds 1870) aan de Kossuth Lajos. In het glazuur op de Dobos-cake (van de beroemde ‘zoetbakker’ Joseph Dobos) kun je bijna je haar kammen.

Goulash en vissoep mag je niet missen maar de lekkerste vleessoep met matzobal eet je bij Macesz Bistro (Dob Utca 26) voor 3 euro. Een joodse New Yorker schreef in het gastenboek:  ‘Best matzoball ever!’

INFORMATIE

  • KLM (v.a. Amsterdam) en Transavia (Rotterdam) vliegen rechtstreeks naar de Hongaarse hoofdstad. Afstand Utrecht-Boedapest is 1363 km.
  • Wij sliepen in Continental Hotel Budapest (4-sterren), dat is gevestigd in het voormalige badhuis Hungária, een monumentaal art nouveaugebouw. Het hotel heeft een dakterras met panoramisch uitzicht en een zwembad. Ligt middenin het centrum, vlakbij de beroemde ruïnebars van de Joodse Wijk en op 250 m afstand van Metrostation Blaha Lujza tér (lijn M2). V.a. 105 euro voor een 2-pers.kamer. Zie www.continentalhotelbudapest.com
  • Doen: Citycard kopen (48 uur: 7900 Forint (= ca. € 25). Toegang tot metro, tram, trolleybus en vele musea.
  • Meer informatie: www.budapest.com