LICHTFESTIVAL IS NIEUWE BRADERIE

De stad Lyon is de Moeder van de Lichtfestivals in Europa. In Lyon is het Lichtfestival tot volle wasdom gekomen. Afgelopen december kwamen in vier dagen drie miljoen bezoekers naar het Lyonnaise Lichtfestival.Lichtfestival 2015

 

Het Vlaamse Gent is ook goed bezig. Tijdens het laatste festival, januari 2015, verdrongen zo’n 700.000 bezoekers zich op de kades en pleinen van Gent. Ze zagen daar dronken gebouwen en hoppende walvissen, geprojecteerd tegen waterdruppels langs de Nieuwbrugkaai. Stelletjes die de charleston dansten achter de ramen van het oude bisschopspaleis. Vliegende paarden tegen de ronde muren van het oude Wintercircus. Op de laatste avond van het festival, zaterdag, was het eigenlijk te druk. De Gentse politie meldde dat je beter thuis kon blijven, zo vol was het.20150129 Gent Belgie: Lichtfestival Gent

Overigens: magnifieke lichtinstallaties.Balsem voor de ogen. Drie keer mooier dan in Amsterdam. Over drie jaar is er weer een Lichtfestival in Gent over een nog langer parcours, anders kukelen de bezoekers van de mooie Graslei en Korenlei zo in het water van de Leie.

Waarom niet elk jaar? Dat is veel te duur. Het fenomeen Lichtfestival raast met de snelheid van cholera door een sloppenwijk langs de steden van Europa. Een beetje stad wil ook iets met licht. De beste Europese lichtkunstenaars zijn bijna popartiesten, zo populair en zo duur zijn ze. Over tien jaar is het Lichtfestival de nieuwe braderie.

Lichtfestival 2015 (11)

(beelden: Visit Gent)